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REPORTING AND STANDARDS FOR VERY SMALL BUSINESSES

Question 1: Under the AICPA's Statement on Standards for Valuation Services (SSVS), what business valuation report-
ing options are appropriate in rendering a value for a small business owner's estate that only requires a probate filing?
The business has sales of 180k, net income of 30k, book value of 120k, officer's salary of 34k and possible intangible
asset and goodwill. Obviously a detailed business valuation report would be best, however it is the most costly option.

What do you recommend in this type of situation?

Answer 1: First, let's distinguish between reporting and the type
of valuation engagement being performed. Under the SSVS, the
engagement can be either a valuation engagement or a calculation
engagement. Since the implication is that the report must accom-
pany the probate filing, it would seem logical that a calculation,
which does not provide a conclusion of value, would not be appro-
priate. Assuming then that a valuation engagement is performed,
| don't see any reason why the summary report could not be used
instead of the detailed report in this situation. The work performed
is the same for either report and the summary report still has to be
coherent to the reader.

Under USPAP there is no standard for a summary report. Standard
10: Business Appraisal, Reporting of USPAP presents only two
written reporting options: Appraisal Report and Restricted Use
Appraisal Report. In the USPAP 2008-2009 edition from The
Appraisal Foundation, Standards Rule 10-2, page U-72 states:
"Comment: When the intended users include parties other than the
client, an Appraisal Report must be provided. When the intended
users do not include parties other than the client, a Restricted Use
Appraisal Report may be provided. The essential difference

between these options is in the content and level of information
provided. The appropriate reporting option and the level of infor-
mation necessary in the report are dependent on the intended use
and intended users."

It is more complicated then just this quote but the bottom line is
that there is no direct standard for a summary report under USPAP.
However, while USPAP tells you what should be included in a
report they do not tell you how much to write. Standards Rule 10-
1, page U-72 states that the appraisal report must: "contain suffi-
cient information to enable the intended user(s) to understand the
report..."As such, as long as you cover what they say you should,
there is no prohibition against being concise but still understand-
able.

Answer by: Jim Alerding, CPA/ABYV, ASA, CVA, Clifton
Gunderson, LLP (Indianapolis), one of only four members of the
AICPA Business Valuation Standards Writing Task Force and
served for the entire six years up to the June 2007 official release
of the standards. jim.alerding@cliftoncpa.com

THE WACC IN FAIR VALUE FOR FINANCIAL REPORTING

Question 2: The WACC includes weighting common equity, preferred equity, and debt. Yet, in fair value for financial
reporting purposes, only common equity and debt are used as "guideline-market" rates [e.g. from Ibbotson's cost of

capital industry statistics]. Why isn't preferred equity used?
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Answer 2: For financial reporting, the definition of fair value is
defined as a transaction between "market participants.” If the ana-
lyst determines that market participants would develop a rate of
return based on a weighted average cost of common equity and
debt, to the exclusion of preferred, the analyst should use only debt
and equity in developing the WACC. Generally, if one consults
Ibbotson or actual guideline comparables, one finds common and
debt but typically not preferred.

Answer by: Steve Hyden, CPA/ABV, ASA, The Financial
Valuation Group (Tampa), coauthor of Valuation for Financial
Reporting, Fair Value Measurements and Reporting, Intangible
Assets, Goodwill and Impairment, 2nd edition, 2007, Wiley. shy-
den@fvgfl.com

DEBT AND INVESTED CAPITAL

Question 3: When subtracting debt from invested capital to arrive at the value of equity, you use the terms "interest
bearing debt" and "long-term debt" interchangeably. Can you clarify if you feel that just long-term debt should be sub-
tracted from invested capital or if you would include all interest bearing debt (short term, line of credit)?

Answer 3: You can use either, but | usually use all interest bear-
ing debt, including short term and capital leases. We find it easi-
er. Consistency is key. If you are calculating multiples or D/E
weights from public companies, whatever debt level you use in
those public company calculations is what you subtract from the
subject company to derive equity. Also, the debt that is subtracted
from the subject company is the actual debt of the company.

Answer by: Jim Hitchner, CPA/ABV/CFF, ASA, Valuation
Products and Services, LLC, Financial Valuation Advisors, Inc.
and The Financial Consulting Group, LLC (Ventnor City, NJ)
jhitchner@valuationproducts.com



